#PRAATMEEOVERUWV

👉🏾 Die Participatiewet kan zoveel beter. Dan kunnen we allemaal meedoen

brand-logo-positief@3x
Terug
Zonder werk

Begeleiding van werkzoekenden krijgt te weinig aandacht

Arbeid
Arbeidsmarktbeleid
Bijstand
Participatiewet
Re-integratie
WIA
Wajong
Wsw
35-min
24/10/2019

Het versterken van dienstverlening aan werkgevers en het structureel matchen in de arbeidsmarktregio is prima. Alleen, zo zegt de Landelijke Cliëntenraad, is dat niet voldoende. Ook werkzoekenden hebben behoefte aan begeleiding en gerichte dienstverlening.

Werk-braille-computer-voorziening-shutterstock_545854222

Te denken valt aan een servicepunt werkzoekenden. Daarnaast moet het systeem van digitaal matchen op de schop omdat het nu niet voldoet. Een laatste, belangrijke punt betreft de zichtbaarheid en uniformiteit van alle instrumenten en voorzieningen die beschikbaar zijn. Aandacht moet vooral ook uitgaan naar de kwaliteit van instrumenten en dienstverlening. De LCR stelt dit alles in de Internetconsultatie rondom wijziging van het Besluit SUWI als het gaat om betere vindbaarheid van werkzoekenden.

Mismatching

De drie belangrijkste punten van de LCR betreffen de ondersteuning van werkzoekenden. Voor werkgevers wordt nu veel geregeld. Voor werknemers niet. Bij het matchen tussen werkzoekenden en werkgevers gaat nog veel mis. Zo zijn de profielen van werkzoekenden via UWV en gemeenten onvolledig of ontbreken. Voor werkgevers is vaak niet te zien welke ambitie werkzoekenden hebben. Digitale matching is om die reden een utopie en onwenselijk.

Slechte toegang voorzieningen

Een laatste punt betreft het arsenaal aan instrumenten en voorzieningen. Vanuit werkzoekenden hoort de LCR dat de toegang tot voorzieningen slecht is. Daardoor verdwijnen kansen op banen. Als het gaat om harmonisatie van voorzieningen moet ook aandacht zijn voor de kwaliteit!

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️