schulden-echtpaar-geen-geld-bijzondere-bijstand

Bijzondere bijstand: (on)mogelijk?

Je hebt extra uitgaven. Voor een advocaat in een arbeidsconflict, extra zorgkosten of energielasten die je niet kunt betalen. Of de wasmachine is stuk en je kunt het geld voor een vervanger niet ophoesten. Je hebt de gemeente gevraagd om bijzondere bijstand. Heb je dat gekregen? Of biedt de gemeente jou geen hulp? Vertel ons wat jouw ervaring is

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️

Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen via dit formulier

Vertel wat je meemaakt

Dit is veilig!

Vind onze verhalen via #MoeVanArmoe

Vertel wat je meemaakt

Dit is veilig!

Vind onze verhalen via #MoeVanArmoe

Dit is hoe we dit samen met jou willen aanpakken

We willen jouw verhalen horen: welke (bijzondere) bijstand heb je nodig?

mei 2022
Onderzoek naar ministerie
mei 2022

Alles wat we gevonden hebben, schrijven we op. Wat kan er beter? Waar ontstaan de meeste problemen? Welke regels werken niet met elkaar? Wat hebben mensen nodig om niet in de schulden te belanden? Dat zetten we in een rapport voor de minister. En we zetten er meteen bij hoe het beter kan. We houden je via #HGOM op de hoogte.

april 2022
Bespreken verhalen
april 2022

We bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en met de Inspectie van SZW welke verhalen we gehoord hebben in de interviews. Niet van wiè we wat hebben gehoord. We willen vooral de problemen laten zien. Er is best budget voor bijzondere bijstand. Waarom komt dat niet bij de mensen die het het hardste nodig hebben?

6 april 2022
uitzending Schuldhulp
6 april 2022

Met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam hebben we een uitzending over de schuldhulp. Er zijn best veel manieren waarop wordt geprobeerd om schulden te vermijden. Voor een deel ligt dat bij gemeenten: als zij op tijd bijzondere bijstand geven of mensen laten weten dat ze een beroep kunnen doen op een regeling, dan ontstaan geen schulden. Hoe komt de goede schuldhulp op de juiste plek? Dat horen we graag van mensen die het nodig hebben en nu niet krijgen. 

Meer informatie
februari tot en met maart 2022
interviews met jou
februari tot en met maart 2022

Laat van je horen! Laat een bericht bij ons achter, vertel je verhaal. Dan kunnen we contact met je opnemen. Waar gaat het mis bij de aanvraag van financiële hulp? Krijg je hulp? Houdt de gemeente de hand op de knip? Of krijg je veel te weinig? We willen horen waar het mis gaat, wat volgens jou beter kan. Als we veel mensen hebben, zien we waar het fout blijft gaan. Hieronder vind je een link en kun je je melden. 👇🏾

Meer informatie
december 2021
begin onderzoek
december 2021

De LCR ziet dat het niet goed gaat met de bijzondere bijstand. Veel mensen worden niet geholpen. Er blijft geld op de plank liggen. Gemeenten maken strenge regels zodat bijna niemand iets kan aanvragen. Maar ondertussen stijgen de kosten en komen mensen in de problemen. We willen kijken waar de overheid jou kan helpen, maar het niet doet. Dat kan alleen maar veranderen als we horen wat er mis is volgens JOU!

Je zit vast nog met vragen!

Wij, en eventueel onze partners, staan voor je klaar.

Deze actie is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Inspectie SZW, VNG en de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Velen anderen ondersteunen ons..

brand-logo-positief@3x
bitmap@3x
FNV
BWL-Homepage-Logo-pakhuis-de-zwijger
Logo-VNG-300x164
inspectie-szw-logo

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️