Terug
(Weer) aan het werk

Stap 5: Aan de slag zijn & blijven

(Weer) aan het werk
Loonkostensubsidie
Banenafspraak
Participatiewet
Re-integratie
15/06/2024

Tijdens het werken ontdek je nog beter wat wel en niet lukt. Zijn de uitdagingen in balans met jouw grenzen? Krijg je de juiste begeleiding? Is jouw werkplek voldoende aangepast? Dit bespreken met je werkgever kan moeilijk en nieuw voor je zijn. Een jobcoach staat klaar om je hierbij te helpen. Als je werkt, ontvang je natuurlijk ook loon! Hoeveel loon je ontvang verschilt per functie en de hoeveelheid uren die je kunt werken.

Breed offensief Praatplaat _ Stap 5
Charlie

In het begin begreep ik vaak niet wat mijn werkbegeleider bedoelde. Ik snapte niet wat ik moest doen of wat er van mij werd verwacht. Daar heb ik het vaak over gehad met mijn jobcoach. Nu weten wet beter hoe we met elkaar moeten omgaan. Ik blijf het vragen als ik het niet snap, en mijn werkbegeleider checkt vaker of hij wel duidelijk is.
Ik werk elke dag van 7:00 tot 16:00. De helft van mijn loon wordt door de gemeente betaald. Dat is die loonkostensubsidie. Dat krijgt mijn werkgever, en ik krijg alles van mijn werkgever. Samen met het salaris van mijn partner lukt het om rond te komen. En gelukkig helpt mijn moeder veel met de kinderen.

Ravi

Ik vind mijn werk leuk maar het mag nog wel uitdagender. Daarover heb ik binnenkort een gesprek met mijn leidinggevende. Mijn takenpakket is ook een beetje veranderd sinds ik hier werk. Soms moest ik dingen doen waar ik veel moeite mee heb, terwijl andere dingen me makkelijk afgingen. Nu mijn werkgever en ik dat hebben ervaren weten we beter wat we aan elkaar hebben.
Ik werk 12 uur per week en ontvang een volledig uurloon. Mijn werkgever maakt geen gebruik van de loonkostensubsidie. De rest van mijn inkomen wordt aangevuld met een uitkering. Voorlopig is het genoeg om van te leven, ik ben alleen. Maar, als ik een partner of een gezin zou krijgen zou ik hier niet van rondkomen.

Luca

Toen ik net begon met werken pakte ik alles op. Ik was zo blij met de baan en de uitdaging dat ik nergens nee tegen wilde zeggen. Na een tijdje liep ik wel tegen een grens aan. Dat werktempo was niet vol te houden. Nu geef ik het gelijk aan als er te veel van me gevraagd wordt, hierdoor is mijn werk nog steeds uitdagend maar wel goed vol te houden.
Ik heb een goed uurloon en kom daardoor net boven het sociaal minimum uit. Door mijn handicap kan ik niet meer dan 16 uur per week werken. Alles kost ontzettend veel energie. Daardoor verdien ik niet veel per maand. Voor die loonkloof is nog niets bedacht. En dat is krom, want wie bepaalt wat fulltime is?

Meer lezen
Jobcoach of intermediair?

Ben je een jobcoach?  Dan kun je de hele tekening gebruiken om in gesprek met jouw cliënt. Of in gesprek met collega’s.
Je kunt de tekening downloaden om uit te printen op A3. We nemen je stap voor stap mee in het hele proces.

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️