Terug
Arbeidsongeschikt

BNNVARA Kassa over problemen met vergoedingen voor vrijwilligers

Arbeidsongeschikt
Cliënten zelf
Zonder werk
Bijstand
In de media
Inkomen
LCR
Participatiewet
09/05/2022

Sommige organisatie geven aan hun vrijwilligers als extraatje een vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een vrijstelling zodat je uitkering niet in gevaar komt. Veel vrijwilligers melden het probleem dat ook onkostenvergoedingen soms daarbij worden opgeteld met alle gevolgen van dien. De LCR werkte mee aan de BNNVARA Kassa uitzending van 9 mei 2022.

BNNVARAKASSA vrijwilligersvergoedingen

Sommige organisatie geven als waardering aan hun vrijwilligers een extraatje voor hun inzet. Dat is de vrijwilligersvergoeding. Voor die vergoeding geldt een vrijstelling voor de Belastingdienst van maximaal 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Dat betekent dat je, als je daar bovenuit komt, je uitkering in gevaar komt.
Daarnaast krijgen vrijwilligers ook wel hun onkosten vergoed. Denk daarbij aan het kunnen declareren van reiskosten of materialen die je aanschaft voor en organisatie. Daar staan werkelijk gemaakte kosten tegenover. Het probleem is dat de Belastingdienst én vrijwilligersorganisaties soms de bedragen van de vrijwilligersvergoeding en de onkostenvergoeding bij elkaar optellen.

Minder uitkering

Zo komen mensen al snel boven het maximum van 5 euro per uur, 180 euro per maand of 1800 euro per jaar. Kom je boven dat maximum uit - of dat nou een hogere uurvergoeding is, een maandbedrag of een jaarbedrag - dan vervalt de vrijstelling. Dus als je in januari 185 euro krijgt van jouw organisatie, dan kun je voor de rest van het jaar niets meer ontvangen. Krijg je toch een vergoeding? Dan wordt die afgetrokken van je uitkering.
De LCR is bezig met het verzamelen van signalen van mensen, zodat deze problemen goed uitgelegd kunnen worden aan de Belastingdienst. BNNVARA Kassa heeft in de uitzending van 9 mei 2022 neergezet waar dit toe kan leiden. In het komende jaar komt dit onderwerp nog terug. 

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️