Terug
Bijeenkomsten

Terugkijken Pakhuis-uitzending van 15 juni 2023: 'Participatiewet 2.0'

Bijeenkomsten
Zonder werk
Bijstand
Jongeren
16/06/2023

De LCR en Pakhuis de Zwijger presenteerden op 15 juni de uitzending Participatiewet 2.0. over de stappen die worden gezet om de wet te verbeteren. Dat gebeurt in verschillende stappen. De eerste stap zit eraan te komen. Wat is de bedoeling van die eerste fase en helpen de wijzigingen mensen echt verder? Bekijk de uitzending hier.

Programma

Er wordt gesleuteld aan de Participatiewet, de wet waarin onder meer de bijstand is geregeld. De menselijke maat moet weer terug om mensen te ondersteunen als het niet meezit. Het is de bedoeling dat burgers meer worden gestimuleerd om deel te nemen aan de maatschappij en straffen niet meer centraal staan als mensen het niet kunnen of een foutje maken. Er zijn verschillende voorstellen die moeten leiden tot meer ‘maatwerk’ en een passend sociaal minimum. De vraag is: zijn mensen die nu in de Participatiewet zitten hiermee geholpen?

Kunnen ze bijvoorbeeld wat bijverdienen als ze ook bijstand hebben? Zijn regels duidelijker? En hoe zit het met jongeren en mensen die een beperking hebben? Zijn de gemeentelijke organisaties erop toegerust om met de nieuwe wet te werken? We gaan in gesprek met mensen die ervaring hebben met de Participatiewet en uitvoerders bij gemeenten.

Met mensen die vertellen of zij geholpen zijn met de veranderingen, met onderzoeker Janós Bétko en wethouders van gemeenten Rhenen en Aalten.

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️