Belachelijk dat we er zo op achteruit gaan. Mooi dat we actie ondernemen☝️

Die Participatiewet kan zoveel beter. ☝️ Dan kunnen we allemaal meedoen

brand-logo-positief@3x
Terug
Vertrouwen

LCR-congres biedt veel ruimte voor persoonlijk verhaal

Armoede
Belastingdienst
Bestaanszekerheid
Bijstand
Cliëntenparticipatie
Inkomen
LCR
Re-integratie
Vertrouwen
Congres

De allereerste RoeteRing naar Eva González Pérez, een leerzame sessie over armoede en bijstand van Arjan Vliegenthart, interactie met de zaal en natuurlijk het 'HO' van ombudsman Reinier van Zutphen. Een succesvol LCR-congres met vele hoogtepunten, indrukwekkende verhalen van mensen die het vertrouwen kwijt zijn in de overheid en vooral ook veel inspiratie.

_62A5005

Het was een hybride congres met ongeveer evenveel deelnemers online als in de zaal. Waar de live-deelnemers het moment van interactie tijdens de pauzes had, konden online-deelnemers verdieping zoeken in de studiogesprekken met Rick Brink als host. Hij leidde in totaal in drie blokken interessante gesprekken over cliëntenparticipatie, werkende armen, armoe en psychische problematiek, en uiteraard vertrouwen in de overheid. Van alle deelnemers kregen we waardering voor de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, zelfs als er inbreng was via een live-chat. 

RoeteRing

Het afgelopen jaar heeft de LCR vele indringende verhalen ontvangen van mensen over hoe zij vastlopen in hun contacten met de overheid. Die verhalen waren meteen aan het begin al terug te horen in het programma. Vooral ook bij de uitreiking van de allereerste RoeteRing aan: advocaat Eva González Pérez van de toeslagaffaire.

_62A5072

Else Roetering die ook namens de juryleden Janny Hoeflak en Jan Zwanenpol de prijs uitreikte: 'Zonder haar tomeloze inzet en doorzettingsvermogen was de toeslagenaffaire niet boven tafel gekomen. Natuurlijk hebben anderen daar ook aan bijgedragen, maar daar zat altijd de inzet van Eva González Pérez achter. (...) De inzet van mensen als Eva González Pérez houden de overheid scherp. Dat is en blijft nodig.'

Armoede en schulden

Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud, hield de deelnemers goed bezig met het petje-op-petje-af-spel. De vragen leken inkoppers, maar al vrij snel werd duidelijk dat het toch slechter met het aantal uitkeringsgerechtigden gesteld staat en vooral met jongeren dan de deelnemers dachten. Een mooie interactief onderdeel. Winnaar? Mary van der Horden (Koepel Gepensioneerden) was de winnaar.

9J7A4935
Vernieuwing LCR

Het was hard nodig, maar het markeert ook een nieuwe werkwijze: de presentatie van de nieuwe website én het nieuwe logo van de LCR. Meest opvallende deel is het brede platform Hetgaatovermij.org. Via campagnes gaat de LCR mensen meer betrekken bij onderwerpen die hen aangaan. Zo moeten er signalen binnenkomen waarmee het beleid kan worden verbeterd. Directeur-generaal Carsten Herstel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verving staatssecretaris Wiersma die moest afzeggen. En daarmee is Hetgaatovermij.org officieel gestart. 

Ombudsman

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tekende voor de Ab Harrewijn-rede met een vlammend betoog om ruimte te nemen buiten de knellende kaders van wet- en regelgeving. Alleen op die manier kunnen er oplossingen komen voor burgers die echt het vertrouwen kwijt zijn.

9J7A5038

'Durf de mensen die macht hebben in het gezicht te kijken, vertel hen de waarheid en heb de moed om 'Ho' te roepen als we zien dat de overheid de burgers slecht behandeld', zei hij. Zijn energie en overtuigingskracht sterkten alle deelnemers én de LCR om te blijven bouwen aan vertrouwen.

☝️ Dit gaat over mij!
Laat wat van je horen!

Jouw stem helpt om aandacht te krijgen. Dus zorg dat iedereen die kan horen.

Ik doe mee, dit gaat over mij! ☝️